strona główna Medycyna Lekkostrawna dieta przy chorej wątrobie

Lekkostrawna dieta przy chorej wątrobie

Stan naszego zdrowia zależy nie tylko od leczenia farmakologicznego. Nie bez znaczenia pozostaje ruch na świeżym powietrzu, a przede wszystkim właściwa dieta.

Przy chorej wątrobie przemiany białek, tłuszczów, cukrów i witamin odbywają się w inny sposób niż u zdrowego człowieka. Wielu pacjentów skarży się na zmniejszenie apetytu lub uczucie pełności w jamie brzusznej. Dieta jest ważnym elementem leczenia chorób wątroby.

Lekarze radzą osobom chorującym na wątrobę przerzucić się na lekkostrawną dietę pozbawioną tłuszczów. Zaleca się rozłożenie posiłków na 4-5 niewielkich porcji na dzień. Ostatnie danie powinno być spożyte na 3 godziny przed snem.

Produkty polecane w przypadku lekkostrawnej diety dla osób skarżących się na dolegliwości z wątrobą, to sucharki, chleb graham, kasza, ryż, drobne makarony, białko jaj kurzych, chuda cielęcina, wołowina, piersi z kurczaka, ryby, masło, gotowane ziemniaki, warzywa, owoce, łagodne przyprawy i sosy, słaba herbata. Nie wolno jeść m.in.: śmietany, tłustego mięsa, razowego chleba, warzyw strączkowych, smażonych potraw.

Redaktor Serwisu

copyright 2017