strona główna Uncategorized Produkty z aspartamem są bardzo popularne

Produkty z aspartamem są bardzo popularne

Środek, który jest dwustukrotnie słodszy od cukru i nie zawiera kalorii, znajdziemy w wielu artykułach żywnościowych. Dodaje się go, żeby obniżyć wartość energetyczną wyrobu, nie ujmując jego walorom smakowym. W ten sposób dzięki słodzikowi wilk i owca pozostają cali i syci.

Od keczupu po syropy

 

Dla wielu ludzi to bardzo dobra wiadomość, gdyż mogą nadal cieszyć się ulubionym smakiem, a przy okazji nie martwić się o linię. Duża słodycz aspartamu sprawia, że wystarczy odrobina tej substancji, by otrzymać pożądany smak, który tak kojąco wpływa na nasz mózg.

Aspartam ma też wiele innych pozytywnych właściwości. Jedną z nich jest niski indeks glikemiczny, który sprawia, że spożycie produktu zawierającego ten środek pozwala utrzymać poziom cukru na niezmienionym poziomie. Do tego słodycz aspartamu utrzymuje się w ustach dłużej niż słodycz cukru spożywczego.

To nie koniec pozytywnych cech, z jakich słynie słodzik. Nie zawiera sacharozy, dlatego nie jest rozkładany przez bakterie niszczące szkliwo. Oznacza to, że produkty z aspartamem nie stwarzają zagrożenia próchnicą.

Ten będący estrem metylowym środek słodzący składa się z dwóch reszt aminokwasowych połączonych wiązaniem peptydowym. W trakcie trawienia aspartam rozkłada się na występujące w organizmie w sposób naturalny kwas asparaginowy oraz fenyloalaninę. Wytwarza się również niewielka ilość metanolu, który następnie jest hydrolizowany do kwasu mrówkowego i formaldehydu.

Produkty z aspartamem mają dość długi termin przydatności do spożycia. Dotyczy to zwłaszcza napojów gazowanych. Ich kwaśne środowisko bardzo służy słodzikowi, gdyż jest on w nim w stanie przetrwać nawet rok. Im wyższe pH środowiska, tym krótsza trwałość tego chemicznego dodatku do żywności.

Oprócz oranżady i innych kolorowych napojów z bąbelkami aspartam znajdziemy w wielu innych wyrobach. Obecnie używa się go w produkcji około 6000 produktów spożywczych. Wśród nich są konserwy rybne, ryby w folii, guma do żucia, marynaty, tabletki musujące, keczup, syrop na kaszel, żywność odtłuszczona (np. jogurty i desery dietetyczne), smakowe przetwory mleczne (np. mleko w tubce, napój kakaowy w kartoniku). Dzięki obecności syntetycznego środka słodzącego produkty z aspartamem są mniej kaloryczne niż wyroby słodzone cukrem.

Wedle najnowszej wiedzy nie ma przeciwwskazań do spożywania tego słodzika. Należy jednak zachować umiar. Jako bezpieczną dobową dawkę uznano 40 mg/kg masy ciała.

Redaktor Serwisu

copyright 2017

One thought on “Produkty z aspartamem są bardzo popularne

Comments are closed.